Цветан Стойков: „Несебър бийч къп“ вещае само добро и повече отбори от чужбина

2021 година отново е със значимо участие на ХК „Петър Бабев“ /Несебър/. И заради шампионската титла в една от „Б“ група, и заради едно от големите събития по черноморието, а именно провеждането на третото, поредно издание на „Несебър бийч къп“. Президентът на клуба Цветан Стойков бе любезен да отговори на няколко въпроса, свързани с международния турнир и развитието на клуба.
 
 
- Г-н Стойков, изненадващо Ви намираме точно там, където и Ви оставихме в края на турнира, а именно до спортните игрища на "Кико бийч бар" по плажен хандбал.
- Да, плажа е не само за работа и удоволствие, но и за почивка. Времето това лято е удивително. Слънце, плаж, море. Видимо е.
 
-И тази година вероятно най-атрактивното спортно състезание по южното черноморие бе "Несебър бийч къп", чийто организатор сте Вие. Каква е оценката Ви за тазгодишното мероприятие и отчетохте ли плюсове и минуси по които да се работи ?
- В третото издание на "Несебър бийч къп" участваха 32 отбора, също в четири възрасти - юноши, девойки, мъже, жени. Отдавна не е имало толкова голям турнир по плажен хандбал, а и с международно участие. Имаше стотици зрители през петте дни, в който се проведе турнира. А във финалните дни на "Несебър бийч къп" имаше и онлайн отразяване. Това само по себе си показва големият интерес на отбори и зрители не само към турнира, но и към мястото на провеждане. За мен това е положително. Нещо повече, преместих турнира от септември (както беше през последните две лета) за през юни, за да могат националните ни треньори да огледат потенциалните си състезатели за Европейското, което се проведе месец по-късно.. До тук добре. Съгласих се и в турнира да се впише държавното ни първенство (миналата година Купа България беше част от "Несебър бийч къп").
Какво означава това на кратко (пояснявам регламента изпратен до всички отбори) - след като се изиграят всички мачове се прави класирането за "Несебър бийч къп", чак след това се вадят чуждестранните отбори, които участват и тогава се прави класиране за Държавното първенство (така беше миналата година с Купа България). Тази година стана друго и спирам до тук с основния минус в турнира, за да не стане още един прецедент, в който при завършил турнир се разменят медали и купи. Поемам отговорност до там, че случилото се няма да се повтори, тъй като съм взел нужните мерки за развитието на турнира. В крайна сметка турнира се изигра до края, всички се забавляваха, а бъдещето в зависимост от настройката вещае само добро.
 
 
- Плажният международен турнир се превръща в зрелище, към него има и все по-голям интерес, не само като публика на живо, но и при излъчването в реално време в интернет. Възможна ли е промяна на формата на провеждане, участието на все по-голям брой отбори от чужбина ?
- Както вече казах, в зависимост от настройката бъдещето вещае само добро. Четвъртото издание на "Несебър бийч къп" ще бъде традиционен турнир от националният календар благодарение на възможността, която Българската федерация по хандбал ни предоставя. Също така, като организатор на "Несебър бийч къп" съм пуснал заявление за включването на турнира като част от европейската верига по плажен хандбал (Euro Beach Tour). Чакаме одобрение. Заявка за участие вече имаме от два украински отбора, като запитване имаме, както от съседните ни страни, така и от Испания и Италия за формата на турнира. В момента, в който бъдем одобрени интереса ще се увеличи. Имайте в предвид, че самото Европейско във Варна също даде огромен тласък на страната ни за развитие на плажният хандбал. Т.е. за нас би трябвало да е една идея по-лесно и не трябва да се изпуска предоставената инерция. Целта е "Несебър бийч къп" като международен турнир по плажен хандбал да увеличава чуждестранните си участници стъпка по стъпка. При формат 4 чуждестранни и 4 български в двете категории мъже и жени за 2022 ще бъде повече от успех. От тук нататък трябва да се мисли за качеството на отборите, които идват от чужбина, за да може покрай тях българските отбори да трупат опит и след време, живот и здраве, да постигаме успехи на европейско и световно първенство.
 
- Как бихте оценил предствянето на двата несебърски състава - мъже и жени ?
- За нашите отбори мога да кажа само хубави неща и не защото са си наши, а защото виждам това, което желая от тях. Тази година двата ни отбора бяха изпълнени с дух и желание. Аз съм много горд с това, защото въпреки скромното класиране, което постигнахме, желанието за развитие се увеличи многократно, а то се пренася и върху децата. А децата са бъдещето.
 
- Какво предстои от тук нататък за шампиона на една от зоналните "Б" групи ХК "Петър Бабев" /Несебър/ ?
- Продължаваме участието си в спортните зали. Дали в “А”, дали в “Б” група… Със сигурност ще пробваме шанса си и за Купа България, когато му дойде времето.
 
- Ще видим ли клубът в "А" група скоро ?
- Всичко зависи от финансовата стабилност на клуба. Общината, ако ни подкрепи за “А” група ще има много положителни емоции за всички състезатели и последователи.
 
- Как върви развитието в дамско и детско-юношеско направление ?
- Дамското направление е много амбицирано. Септември месец започват подготовка, която те самите си пожелаха и заслужиха. Искат да се развиват, това и ще получат. Клубът е създаден, за да се развива хандбала в града. Много хора помагат това да бъде реалност и да вървим напред. При децата ще имаме групи, които ще започнат подготовката си също през месец септември, когато започва и училището. Децата са важна част от развитието на хандбала в страната. Това е голямата картина, трябва да се захранват националните отбори с качество, за да може да се радваме и на международни успехи. Ние все още нямаме национали, но да представляваш страната си трябва да си на съответната възраст и да имаш дадените качества. Нашите деца все още растат и когато настъпи момента, може и да стъпят на тази достойна сцена.
 
- Наближава ли денят, в който ще провеждате своите шампионатни срещи в Несебър ?
- Този дом на спорта в града се очаква не само от нас. Но ние искрено се надяваме шампионатни срещи в Несебър да има в най-скоро време. А дали това ще стане реалност през 2022 г. само времето ще покаже.
 
 
- За финал. Преди две седмици приключи европейското първенство по плажен хандбал във Варна в категория мъже, жени, юноши и девойки. Какви са Вашите впечатления от изминалото мероприятие ?
- Организацията беше на европейско ниво, а емоцията от преживяването на живо - зашеметяващо. Тук не преувеличавам. Който имаше възможността да отиде на място ще ме разбере напълно добре. Българска Федерация Хандбал, начело с президента Росен Добрев и непосредствено близо до него Теодор Илиев, Георги Дойчинов, Маргарита Апостолова, Кристияна Блажева изнесоха буквално на плещите си цялото европейско. Естествено без да подценяваме останалите доброволци, които бяха достатъчно силни в жегите да помогнат за успешната реализация на този голям спортен турнир на плажа. Колкото до нашите състезатели, те дадоха всичко от себе си, за да пробият напред в надпреварата. И стигнахме до може да се каже успех в една от формациите, а именно 10-о място при девойките с треньор начело Тефик Парафитов (родом от Асеновград, треньор и на цялото женско направление в ХК "Свиленград"). Може би не аз съм човека, който трябва да го каже, но подготовката на националите им беше кратка, за да постигнат повече, а на треньорите им беше предоставена възможността за по-голяма такава. Така, че срещите, които успяха да изигрият е началото на нещо по-добро. Да, „Несебър бийч къп“ бе едно от значимите събития по черноморието, но Европейското по плажен хандбал това лято бе по-голямото събитие от нашия турнир по черноморието.

Коментарите са на публикуващите ги. Екипът на VHmedia.bg не носи отговорност за тяхното съдържание.