Цветан Стойков – за „Nesebar Beach Cup `22”, успехите, разочарованията и перспективата на хандбала в Несебър

- След известно затишие отново имаме шум около хандбалния отбор на Несебър, който за поредна година бе домакин на престижен турнир по плажен хандбал „Nesebar Beach Cup“.

Зрителите имаха възможност освен с присъствие на място, да наблюдават и мачовете на живо във Facebook страницата на хандбален клуб „Петър Бабев“ - Несебър.

Каква е оценката Ви за изминалата вече надпревара ?

 

- Извинявам се за затишието, просто беше сложна година за хандбала в Несебър. Имаше момент, в който сезона стана толкова тежък, че бъдещето беше неясно. „Nesebar Beach Cup“ е внезапен проект, започнал след обсъждане с човек, мой много добър приятел и ментор, който искаше да помогне на клуба за израстването му. Стигна се до тук, че турнира, конкретно, в четвъртото си издание успя да се развие, не без помощта и на други любители на този спорт, до международен.

НБК стана част от веригата по плажен хандбал (EBT), която върви под егидата на европейската федерация по хандбал. Затова и лятото „Nesebar Beach Cup“ беше с изключителна важност да започне и да приключи успешно. Длъжни бяхме да го даваме на живо. Този спорт има нужда от популяризиране и докато го има турнира той ще бъде популяризиран. Отново наблягам, че “Nesebar Beach Cup“ не е изцяло моя идея да се развива, приятели и спонсори (явни и в сянка) се присъединиха след първата изява през 2019 г. и ми помагат. Сърдечно им благодаря.

 

 

- Впечатление направи участието на национални отбори и клубове от чужбина, които видимо допринесоха за вдигане нивото на надпреварата. Споделете с няколко думи за Вашите чуждестранни приятели, които играха на пясъка край Слънчев бряг и Несебър.

 

- Първото издание на „Nesebar Beach Cup“ започна с четири отбора мъже. Във второто и третото издание по време на пандемия успяхме да докараме по един чуждестранен отбор – 2020 г. национален отбор девойки Украйна, 2021 г. „Харлазар“ /Харков,/ Украйна. Тази година като част от ЕБТ, освен украинските ни приятели - национален отбор девойки (до 16 г.), девойки ( до 18 г.), юноши (до 18 г.) от Украйна, дойдоха и „Апоел“ /Никозия/ (мъже) и „Лейдиз“ /Ларнака/ (жени) от Кипър. Това са вече 5 международни отбора. На всички им хареса местоположението, атмосферата, организацията.

Кипърската федерация, например, поддържа добре отборите си, които излизат на международната сцена, като, например, спомогна за отразяването по тяхна телевизия за всичко случващо се преди, по време и след нашият турнир. Да, и двата кипърски отбора спечелиха „Несебър бийч къп“ в двете категории, но отразяването по телевизията в друга държава е допълнителна реклама за спорта в България и за дестинацията на хилядолетният ни град Несебър.

Участие взеха и младите ни лъвчета (юноши и девойки до 16 г.), които национали се събраха за първи път на лагер в Слънчев Бряг и започнаха подготовката си за европейското по плажен хандбал. А то от своя страна се играе в момента в Прага, Чехия. Пожелаваме им успех. Другите отбори бяха носителите на купата от лято 2019, НСА, традиционните участници от Труд, Несебър като домакини, Гълъбово и Люлин при мъжете. А при жените това бяха миналогодишните победителки от „Люлин 2019“, новосформираният отбор от Бяла (шампион на „А“ група в зала), домакините от Несебър, и традиционните участнички от Сливница с двата си отбора.

 

 

- В кое от двете направления, лично за Вас, станаха по-интересни двубои – при мъжете или при жените ?

 

- И в двете направления мачовете бяха изключително интересни. Но това предполагам го видяхте. Знаете ли, чувството за участие в международен турнир и самото участие на чуждестранни отбори само по себе си вдигна нивото. За мен българските отбори се представиха достойно, всички без изключение. Но, ако ме питате за интересен мач. О, да. Финалът при мъжете. „Апоел“ бяха корав отбор, но НСА играха зашеметяващо добре. Поддържаха интригата в мача. Получи се страхотна битка и само шанса при изпълнението на шут аут-овете определи победителя. Който и от двата отбора да беше спечелил го заслужаваше.

 

 

- При тази отлична организация от Ваша страна, няма как да не Ви попитам, лесно ли се организира подобно мащабно състезание ? Как успявате да наредите детайлите един по един така, че всичко да е видимо постигнато с лекота ?

 

- Организацията я правим ние, но друг определя дали е била на ниво. В случая да разбирам, че на Вас Ви е харесало спортното мероприятие. Детайлите се нареждат, когато имаш екип от хора, които оценят желанието ти за развитие и дават всичко от себе си събитието да се случи по най-добрия възможен начин. Казах, че клубът претърпя много труден сезон в зала. Но хората, към които се обърнах за помощ за организацията на „Nesebar Beach Cup“ се отзоваха и събитието се случи. Включително и президента на Българска Федерация Хандбал помогна за преодоляване на препятствия. Както вече казах - сърдечно им благодаря. Те си знаят кои са.

 

 

- Да очакваме ли и следващата година „Nesebar Beach Cup” ?

 

- Да го очакваме ли? Нека ви споделя следното. Управителят на плажната ивица беше така добър да подсигури всичко нужно, което зависи от него естествено, за организацията на турнира. „Nesebar Beach Cup“ ще го има, докато ги има тези, които помагат за реализацията на този атрактивен проект. Повечето от тях ще ги видите на снимките от турнира във Facebook страницата на отбора.

 

Вашият отбор не триумфира с титлата, но пък се представи достойно. На какво се дължи тази огромна медийна пауза. Какво се случва с тима ?

- Имаше много разочарования този сезон. Много последователни грешни стъпки. Външни фактори, които се считаха за вътрешни и на които разчитах да подобрят развитието на отбора, но уви. Заблудата, когато разчиташ на фалшивата добрина, струва скъпо. Но грешката си е грешка. Спъваш се, падаш, ставаш, изтупваш се и продължаваш напред.

Всъщност грешката, която считам за лична, е отдалечаването от човек, който много помогна за развитието на клуба. Но успях, надявам се, да оправя неразбирателството, тъй като ми бе важно. И всъщност излишно създадено напрежение. А този човек помага и ще помага на клуба, защото той си държи на думата и може да се разчита на него без да изисква нещо обратно. Така, че от целият този проблемен сезон, разбрах едно за себе си в този спорт, кой стои до теб и пази отбора и кой се опитва да те провали, поради лични амбиции. Отборът ще го бъде, докато го има желанието на състезателите да участват. А резултатите се постигат с истински тренировки, а не просто да отбиеш времето.

 

 

 

- В последните две години се коментираха добрите изяви за първенство, шампионската тилта в „Б“ група и плановете за елитната дивизия, за която обаче сте споделял, че е необходим по-голям финансов ресурс и наличието на домакинска база за провеждане на официални срещи, вместо да се домакинства в Бургас. Има ли промяна в това отношение ?

 

- Три сезона са напълно достатъчни, за да се разбере на кого може да се разчита относно финансовият ресурс. И тук бяхме подведени, на два пъти от определен човек, той си знае кой е, един от двадесет и един. Особено, когато успяваш да докажеш, че мястото на мъжкият представителен отбор е в „А“ група. Но факт е, че не завършихме успешно през четвъртият ни сезон. Такива са обстоятелстватa.

Взели сме си поуки. Този сезон ще станат ясни и други важни моменти за развитието на мъжкият ни отбор. И ви обещавам, че ще бъде интересно, по един или по друг начин. Да, зала трябва за домакински мачове и за развитието на децата. И зала ще има - било то общинска или частна. Времето ще покаже. Надявам се съм ви заинтригувал положително. :)

 

- Какво е бъдещето пред хандбален клуб „Петър Бабев“ - Несебър ? Какво предстои най-скоро ?

- След като отсяхме доброто от лошото за развитието на клуба, редно е да си пожелаем попътен вятър и да приканим отново всеки, който иска да бъде част от този млад клуб със стари традиции. Добре сте дошли, заедно напред !

 

Снимки: Facebook страница ХК "Петър Бабев" /Несебър/

Коментарите са на публикуващите ги. Екипът на VHmedia.bg не носи отговорност за тяхното съдържание.