Ще спре ли „черната серия“ при „А“ Областна група с 16 отбора ?

Тези дни неочаквано ОС на БФС – Бургас огласи, че от сезон 2020/21 „А“ Областна група ще бъде увеличена на 16 отбора.

Покана да се включат имат шампионите и техните подгласници от двете „Б“ Областни групи – Изток и Център.

Това са „Устрем“ /Тънково/, „Бургас спорт“ /Бургас/, „Черно море“ /Бургас/ и „Атлетик“ /Каблешково/.

 

Дали обаче новината е добра, предвид настоящите кризисни моменти ?

Едни биха казали да, други – не.

 

Принципно увеличаването на групата беше наложително, тъй като в последните два сезона „А“ Областна група бе с по 11-12 отбора – твърде малко при наличието на две „Б“ Областни групи. Нямаше и изпадащи. Интригата бе единствено за първото място.

 

Още преди година подех кампания за увеличаване на групата на 14 отбора, за да има изпадащи, а не само влизащи отбори. Особено през летните месеци призовах да се даде шанс за бараж на отбори като „Манолич“ (втори в „Б“ ОГ – Запад) и „Свети Влас“ (трети в „Б“ ОГ – Изток). Нещата обаче не се случиха.

 

Сега, някак изненадващо, групата се оказва увеличена на 16 отбора от новия сезон, вместо предварително афишираните намерения на ОС на БФС през август 2019 г., право на участие през новия сезон да имат първенците на двете „Б“ Областни групи.

 

Аз одобрявам увеличаването на групата, още повече, че най-после ще има и изпадащи, освен влизащи от пета дивизия, но приемам със смесени чувства увеличаването на „А“ ОГ на 16, вместо на 14 отбора, при това точно в този момент.

 

Големият въпрос е, подготвени ли са клубовете за маратон от 30 официални мача на сезон ?

 

Вероятно да, ако приемем, че част от отборите правят от 5 до 7-8 контроли през зимата и с няколко мача по-малко през лятото, но има и отбори с по една-две приятелски срещи.

Тук можем да добавим още един плюс, че контролите ще бъдат по-малко, за сметка на официалните мачове.

 

Имаме обаче и един минус, а той е доста голям. Единственият проблем би бил финансов.

 

За това и би било редно, непосредствено преди да започне сезон 2020/21, да се направи широка дискусия с клубовете, относно финансовото им състояние и дали те биха издържали маратон от 30 мача.

А дали пък един такъв диалог няма да бъде твърде закъснял ?

 

Дано не ставаме свидетели на старт с 16 тима и приключване на шампионата с няколко по-малко, защото, точно това е най-тревожното, поради което реших да напиша този коментар.

 

Има една „черна серия“, тази, която през XXI век категорично не позволява „А“ Областна група да приключи с 16 отбора, ако е започнала с толкова.

 

Върнете класиранията назад, прегледайте ги.

 

Във всичките сезони с по 16 отбора имаме цели 6 клуба, които на полусезона или през пролетта спират или са извадени от групата - „Ахелой“, „Олимпик“ /Бургас/, „Оризаре“, „Месамбрия“ /Несебър/, „Стрела“ /Дъбник/, „Миньор 1934“ /Рудник/.

 

Всъщност, преди 30-35 години и повече „А“ Областна група също е била с 16 отбора. Финансите също са били кът, но отборите са издържали някак. Дано и сега всичко бъде благополучно.

 

Виктор ХРИСТОВ

Коментарите са на публикуващите ги. Екипът на VHmedia.bg не носи отговорност за тяхното съдържание.