Цветан Стойков: Бъдещето е във всички нас, които желаем да направим нещо повече

Президентът на ХК "Петър Бабев" /Несебър/ Цветан Стойков бе любезен да разкаже за най-актуалните новости около своя отбор, като основен акцент в разговора е изминалото пето издание на международния плажен турнир по хандбал "Nesebar beach cup".

- Измина и петото издание на "Nesebar Beach Cup". Каква е Вашата оценка за провелият се пореден престижен международен формат по плажен хандбал ?

Доволен ли сте от играта на отборите и има ли нещо, за което съжалявате, че до момента не сте реализирали като план, идея или нещо друго, свързано с турнира ?

- Първо, благодаря Ви отново, че ме оставихте да се отърся за известно време от всичко случващо се около турнира. Организацията на такова събитие в този му вариант не е леко. Благодаря на тези, които са до мен и помагат за реализацията на „Несебър Бийч Къп“ - от управителният съвет на отбора до спонсори и община.

Благодаря и на Неделин Янков, който за четвърта поредна година се погрижи да има къде да се проведе турнира в тези уникални за този спорт условия. Пожелавам му успех в предстоящите избори.

Като цяло трябва да се съобразяваме с толкова много изисквания, кое може и кое не е позволено по определен начин. Има какво да се желае. Мога да си позволя да използвам терминологията, че за някои неща опипваме почвата. Тепърва предстои най-доброто.

С управителният съвет на клуба (Николай Андреев и Николай Станков) коментираме всяка една ситуация. Търсим мнения и от най-добрата ни международна двойка съдии в този спорт Меги Кънева и Рали Тодева, както и от Йордан Халаджов (международният ни делегат), и Теодор Илиев (изпълнителният секретар на БФХ). Нека видим какво ще стане, защото с организацията на това събитие помагаме и за развитието на плажният хандбал в България.

А дали съм доволен от играта на двата ни представителни отбора. При жените си беше финална четворка. Трите най-добри отбора в България, събрани в тези им състави плюс един стабилен шампионски украински отбор. Всеки един мач си беше финал. В мъжкият ни състав успяхме да адаптираме, смело мога да твърдя, трима от най-добрите млади таланти на България. Заедно направихме нещо уникално, сработване на талант, опит и дух. Няма какво повече да желая от това. Ние сме шампионски отбор и го доказахме. Нека се сърди този, който мисли, че това звучи пресилено. Аз си знам какво имам в предвид.

Благодаря на момчетата и момичетата в отбора. Отварям скоба, благодаря и на отборите, които уважиха „Несебър Бийч Къп“, въпреки, че турнира не дава тези точки, които уж едно държавно първенство дава за участие. Съжалявам, че другите отбори, които искаха да дойдат, не успяха поради различни причини. Разбирам, че е трудно да се отдели време и финанси за участие на турнири, които са един след друг. Да се надяваме, че за бъдеще ще се вземе поука и ще се намери решение.

- Има ли в какво отношение да се надгражда надпреварата "Nesebar Beach Cup"?

- Пътят е един - напред. С адекватно финансиране турнира може да се превърне в перлата на плажния хандбал за Балканите. И не, не е нужно да правим грандиозни стадиони и да рушим плажната ни ивица. Варна показа, че е страхотен домакин на европейското първенство преди две лета, когато благодарение на „Несебър Бийч Къп“ състезателите ни от националните отбори успяха да се подготвят до известна степен. Затова и тук ние можем да обединим тези три неща: спорт, удоволствие и обмяна на култура.

В България сме гостоприемни, няма българин или чужденец, на когото да му се е обърнало внимание и той или тя да не е пожелал(а) да се завърне.

- Възможни ли са подобни прояви в Несебър и региона повече от веднъж в годината ?

- Всичко е възможно. Аз съм научен на следното: Има ли желание път се намира. Лично ние от клуба можем да организираме и „Несебър Бийч Къп“ като европейски плажен турнир, и Държавно Първенство, и Купа България, та даже и финален турнир. И то не само в Несебър, а в региона, на една крачка. Можем, защото вече сме провели разговори и имаме нужните разрешения. Дали ще стане, това вече е друг въпрос.

- Отборите на ХК "Петър Бабев" /Несебър/ изненадаха приятно, достигайки финали. Очаквано ли бе за Вас, имахте ли подобни амбиции ?

- Амбиции не. Очаквания също не. Но едно нещо играе основна роля и това е духа. Жив ли е духа, никой не може да го спре. Отборите ни показаха изключителен характер, такъв, какъвто и дадени учебни заведения биха завидяли. Когато събереш един отбор, много важно е хармонията, която е следствие от спокойствието. А след хармонията идва и синхронът. Много съм доволен, че в мъжкият и женският ни отбор това беше налице. Но нямаше да е възможно без духа. Отборите ни бяха живи, затова и резултатите са налице. При жените на полуфинала малко не ни достигна, за да се класираме на финал. А при мъжете една малка подробност ни попречи, за да спечелим финала. Но по тази тема скоро. Тя е дълга и не върви с тона на това, което се опитвам да Ви споделя. Това, което трябва да се знае е, че двата отбора по плажен хандбал ХК Несебър ще започнат участието си и на други турнири в чужбина.

- Освен плажните хандбални емоции, не може да подминем актуалните новини около несебърския хандбал. Какви са те ?

- Имаме си зала. Тепърва предстои завършването ѝ и съответно свободният достъп в нея. А едновременно с това и бъдещото развитие на хандбала ни в зала. Благодарим на кмета, Николай Димитров, че си удъ̀ржа на обещанията.

- Какво е бъдещето, каква е перспективата пред ХК "Петър Бабев" /Несебър/ ? Какви са най-близките Ви цели и амбиции с отбора ?

- Целите са едни и същи всяка година. Развитие и растеж. Успяха разни фактори да ни върнат една крачка назад, а други продължават да се опитват да ни дърпат назад. Но ние сме все още тук. Поддържаме се. Затова и си мисля, че някъде там горе, г-н Бабев ни помага. Затова, когато бяхме на крачка от прекратяване на дейността си, децата в клуба бяха основната причина ние да продължим и все още да съществуваме. Затова бъдещето е в малките, но и в младите, и в големите. Бъдещето е във всички нас, които желаем да направим нещо повече. Затова, борбата за по-добро е ежедневна. Перспектива има, когато има желание и воля.

Коментарите са на публикуващите ги. Екипът на VHmedia.bg не носи отговорност за тяхното съдържание.