Две победи, нов треньор и син картон в ХК „Петър Бабев“ /Несебър/

С две победи в новото първенство на „Б“ група стартираха хандбалистите на несебърския клуб „Петър Бабев“. Несебърлии се наложиха с 24:18 срещу „Берое“ /Стара Загора/ и с 34:28 над „Хасково“. След проведените двубои президентът на клуба Цветан Стойков бе любезен да сподели актуална информация за отбора.

 

- Г-н Стойков, записахте две победи от два мача след дълго затишие, включително и медийно. Разкажете малко повече за новостите около отбора и за изминалите срещи, включително за получаването на син картон от страна на Ваш състезател в един от мачове.

-„Благодаря на момчетата за мъжката игра, която показаха в двете срещи и на публиката, която отдели от времето си, за да дойде и да ни подкрепи. Затишието го оставяме на страна, всичко свързано около него не е важно. Новото около нас са новите попълнения. Момчета, които отново решиха да се върнат към този прекрасен спорт.

Клубът ни изпълнява една от основните си цели, а именно възстановяване на хандбалисти, прекратили дейността си поради някакви причини.

 

Другият нов фактор, който играе също основна роля, е треньорът.

Светослав Калчев е добре познат на аудиторията и особено местната.

Малка, но много интересна подробност е, че той е бил капитан на несебърският отбор под ръководството на г-н Бабев. Момчетата го уважават и зачитат мнението му по време на тренировките и в срещите. Това е изключително важно. Резултатите са на лице - две победи.

 

Да, попитахте за синият картон. Синият картон е остро наказание, което съдията дава за неспортсменско поведение. Няма как да се сгреши в изкарването на такъв картон.

В случая обаче е по-интересно как се стигна до него в нашия отбор в дадената среща.

 

Първият ни мач беше тежък, тъй като "Берое" /Стара Загора/ са силен (буквално и преносно), но и опитен, достоен противник. Там нямаше противоречие със съдийството, колкото и да ни беше трудно.

Във втората среща обаче, се случи точно това, за което предупреждавах да се има под внимание.

Как да го кажа без да звучи грубо ? Предупредих и преди да ги назначат и преди турнира, че ситуацията е деликатна, както когато свирят на "Несебър" срещу "Хасково", така и когато свирят на "Бургас" срещу "Хасково", тъй като тройката съдии са именно от Хасково. Уверяваха ме, че ще се държат професионално, убеждаваха ме, че всичко ще е наред… и накрая… аз не мога да ги оправдавам повече. Все едно мача беше в Хасково.

От едната страна, когато имаше атака за нас се свиреше веднага 9 метра, когато те атакуваха се даваше авантаж, след което дузпа или гол, зависи как завършваше атаката.

В същото време, защитата им ни пазеха вътре в 6 метра (за да не кажа в 4 метра) и не се даваше дузпа за нас, а когато ние стъпим и малко в наказателното ни поле, дузпа се даваше моментално. И това бяха само част от постоянните им натоварващи грешки.

Разочарован съм, просто разочарован.

Има проблем със съдийството, защото просто няма достатъчно съдии, за да поемат всички мачове от "А" и "Б" групите, но трябва ли да се злоупотребява така. Така ли са научени ? Или просто толкова могат. Говоря за този специфичен случай в нашите срещи. Иначе имаме страхотни съдии, но те не могат да огреят навсякъде.

Разочарован съм, защото си говорих с тях свободно, а сега нямам желание. Както и да е. Та синият картон дойде след напрежение през целият мач. Не оправдавам състезателя, колкото и уравновесен да е в ежедневието си, но избухване всички знаете, че се получава, когато системно и целенасочено се допускат едни и същи грешки към една и съща страна.

А, да не говорим, че единият от треньорите в противниковият отбор допълнително нажежи нещата, но това може би е негова стратегия, за да постигне победа. Е, не успя.

Ние бихме, но така или иначе щяхме, просто не по този начин срещу нашият отбор и клуб като цяло. Нека не говорим повече за това."

 

 

С какви гарнитури участвате в новите първенства?

- "Ще участваме само с мъже и мини хандбал тази година. Не ме питайте защо. Тези, които трябва да ме питат, очевидно не ги интересува. Имаме и страхотен турнир по плажен хандбал - "Несебър Бийч Къп". Международен. Ще го развиваме. Очевидно стана достатъчно голям и не успявам сам, затова имам хора до себе си, които помагат. Те си знаят кои са. Благодаря им!"

 

 

Какви са предстоящите събития около отбора в близко време?

- "Освен турнира, т.е. преди турнира, който ще се състои в началото на юни 2023 г. и в момента го подготвяме, "Несебър Бийч Къп V", част от ebt веригата. Следващият месец на 19.11.2022 г. играем отново в Бургас срещу отборите на "Академик" /Пловдив/ и "Труд".

След това в началото на декември играем срещу "Албатрос" /Бургас/.

И остава участието ни от Купа България за тази половина на сезона, но датата и съперника още не са ясни. Това е общо взето около нас. О да, да не забравяме и около 30 момичета, които за момента само тренират и ще ги включим в две гарнитури за следващият сезон. А евентуално ще ги заведем на лагер. Има време. Нека си пожелаем попътен вятър и благодаря на феновете ни, които са неотлъчно до нас."

Коментарите са на публикуващите ги. Екипът на VHmedia.bg не носи отговорност за тяхното съдържание.